Publicaties

 

Onder redactie van Marjo Visser (Visser Journalistieke Producties, Utrecht)

TUINSPECIAL

IS UW NIEUWE TUIN AL EEN PARADIJS?
Zo realiseert u dat snel en verantwoord.

In de lente verhuizen is anders dan in de winter, zeker wanneer u een tuin achterlaat die zich juist nu van z'n beste kant laat zien. Maar er bestaan tal van manieren om weer snel uw persoonlijke Hof van Eden te creëren. Een daarvan lijkt zeer onconventioneel, maar is tegenwoordig te doen: verhuis het groen uit uw tuin deels gewoon mee. Het gaat dan niet alleen om terracottapotten, ook met de tuin vergroeide planten, struiken en zelfs boompjes kunnen verkast worden. We interviewden hierover de bekende tuinarchitect Dick Huigens. Een andere boekenschrijvende collega van hem, die lange tijd een eigen tv-programma had, Rob Herwig, vertelt in hoeverre je een bestaande tuin verantwoord kunt wijzigen. Hij adviseert om niet te lichtzinnig bomen te kappen. Enerzijds omdat we er al te weinig van hebben in Nederland, anderszijds omdat u sommige soorten oude bomen, compleet met wortels, voor tienduizenden gulden kunt verkopen. Menig bedrijf of overheidsinstelling, met nieuwbouwkantoor in kale nieuwbouwwijk, heeft veel over voor het cachet van onvergankelijkheid van zo'n oude boom.
Heeft u eenmaal ruimte en 'licht' in uw tuin geschapen, dan is het goed om te weten welke planten en struiken de leemte snel opvullen, en welke eventueel ook nog in de zomer bloeien.
Wilt u de zaak heel gedegen aanpakken, maak dan eerst een ontwerp voor uw tuin. Dick Huigens, de schrijver van 'Ontwerp uw eigen tuin', vertelt ons hoe dat moet. Duidelijk wordt dat er verrassend veel manieren zijn om een kleine tuin groter te laten lijken, maar ook om daadwerkelijk ruimte te scheppen. Daarnaast vindt u volop informatie over de nieuwste trends op het gebied van tuinaanleg, potten en bloembakken, schuttingen, gereedschappen en accessoires. Veel succes met uw tuin


Marjo Visser

Tekst: Marjo Visser

VERHUIS OOK UW GROEN?
Er is meer mogelijk dan verwacht.

Wat te doen als in de nieuwe tuin zelfs het onkruid efficiënt is platgetrapt door de bouwvakkers? Of als het leuke groen op de verkeerde plaatsen groeit? De oplossing: een interne 'verkassing' in uw nieuwe tuin. Of zoveel mogelijk groen uit uw oude tuin meeverhuizen. In veel gevallen kan dat. Maar wat zullen de kopers van ons huis daarvan vinden? En leid ik daarmee niet de verhuisfirma of de helpende vrienden en familie om de tuin? Niet als u iedereen maar van te voren inlicht.

In het prille voorjaar is de keus het grootst in de Nederlandse tuincentra. De Nederlander krijgt dan de 'tuinierkriebels'. Wat te doen als u in de zomer gaat verhuizen, maar graag in de lente al wil genieten van al dat moois?
Een van de eenvoudigste oplossingen is een aantal bloempotten of -bakken kopen en daarin planten, bijvoorbeeld in de bekende terracottapot. Grote tuincentra verkopen tegenwoordig fraaie, eenvoudige, maar ook prachtige exotische potten, uit het verre oosten, voor 'bijna' geen geld. De visie van de bekende tuinarchitect Dick Huigens op deze potvorm is :"Perfect om in te zaaien en planten, voordat je verhuist. Deze potten zijn tijdloos, altijd mooi geweest. Ze werden geïntroduceerd aan het begin van deze eeuw. Decennia lang bepaalden ze het tuinbeeld, gelukkig kwamen ze weer terug.

Ze passen in bijna elk tuinbeeld. Modern, klassiek of nostalgisch, dat maakt niet uit."
"Daarnaast zijn tal van trendy-alternatieven te koop, bijvoorbeeld de bloembak van hout. Er is weer een duidelijke tendens richting natuurlijke materialen. Daarbij passen ook bakken en emmers van zink en lood." We bekijken deze glimmende voorwerpen in groot een tuincentrum. Ze doen me denken aan de melkemmers en hulpstukken die je op boerderijen ziet. Dit alles sluit aan bij de 'nieuwe' terugkeer naar het authentieke eenvoudige buitenleven. Maar gaan dergelijke zinken materialen niet in 'no-time' roesten. "Nee, want het gaat hier gelukkig om echt zink en lood." Goedkoop zijn ze niet. Een 'nieuwe' emmer kost al snel f 30,-. Mogelijk lukt het om gebruikte, 'echt oude' exemplaren voor een lager bedrag op het platteland te kopen en daar tevens een goede investering mee te doen. Huigens ziet ook wel iets in een oplossing die ikzelf eens bedacht voor een verhuizing, namelijk bijna antieke bloembollenbakken. Deze zijn nog voor een leuke prijs te koop in de bloembollenstreken van Nederland, want het grote publiek heeft ze nog niet ontdekt. Vermoedelijk duurt dat niet lang meer, omdat je ze al ziet opduiken in de etalages van luxe bloemisterijen en kledingzaken. In dergelijke bakken plantte ik mijn bloembollen in de herfst op het terras van mijn oude woning. In maart verhuisden ze naar ons nieuwe dakterras, waar de tulpen een paar weken later stonden te bloeien alsof er niets was gebeurd. De verhuizer die vooraf de zaak kwam opnemen, stond even verwonderd te kijken naar de vijf bakken met kleine groenstompjes. Gelukkig zei hij:"Nu ik het van te voren weet, prima." Hetzelfde principe geldt zelfs als u besluit vaste struiken of planten mee te nemen. Zolang de verpakking dusdanig is dat ze geen aarde strooien, vindt de verhuizer het prima. Houd er wel rekening mee dat nog niet ieder bedrijf er veel ervaring mee heeft, want het grotere groen verkast nog niet zo vaak per verhuiswagen.

En de koper?
Ook met de nieuwe koper is overleg vooraf noodzakelijk. Officieel horen planten, struiken en bomen niet tot het onroerend goed. Hetzelfde geldt voor tuinartikelen, zoals plastic zandbakken die niet met beton of spijkers zijn vastgezet. Wel is het verstandig vooraf aan de potentiele kopers te melden wat u gaat meeverhuizen, zodat ze weten wat ze kopen. NVM-makelaars hebben daar speciale lijsten voor, maar die kunt u ook zelf maken. Hierop hoeft u overigens niet de flora te melden die nog in potten staat. Tegenwoordig verkopen tuincentra vrijwel alles in die potten.
Is weleens een echte Dick Huigenstuin half 'verhuisd'? "Ja, ook weleens zonder dat dat vooraf werd overlegd. De kopers van een huis met tuin, waaruit veel verdwenen was, spanden een rechtszaak aan tegen de verkopers, want de tuin bepaalde voor een deel de waarde van het huis. Dat moest terecht gecompenseerd worden."

Waarom verhuizen?
Zijn er meer redenen om het groene leven uit een tuin voor een deel mee te verhuizen?. "Ja, bijvoorbeeld om economische redenen. Sommige struiken zijn gewoon veel geld waard, bijvoorbeeld een Dwergspar of een Dwerglevensboom die al snel meer dan f 100,- per stuk kosten. Je zou eigenlijk moeten taxeren wat je in de tuin hebt staan. Zo'n klein boompje is eenvoudig rond te steken en in een pot te zetten en goed opnieuw te planten. Met een gemiddelde Hollandse Heester of Forcythia hoef je dat niet te doen, die koop je voor ruim een tientje. Nog een reden kan zijn dat u uw bijzonder gesnoeide bomen en struiken niet kwijt wilt. Bovendien speelt gehechtheid aan het eigen groen een rol. Sommige fijnproevers verhuizen planten die ze niet zo gemakkelijk opnieuw kunnen kopen. De collectie van tuincentra bevat wat de gemiddelde tuinier leuk vindt. Er zijn bijvoorbeeld duizenden soorten rozen. Alleen de soorten die de massa aanspreken zijn in tuincentra te koop. Nog een goede reden voor een verhuizing is speciale gehechtheid aan bijvoorbeeld een bepaalde boom, omdat het een levensboom is die geplant werd ter ere van de geboorte van een kind.
Worden er veel bomen verhuisd? "Een van de meest spectaculaire voorbeelden speelde zich af in het Haarzuilens van de vorige eeuw. Daar werd toen een heel dorp verplaatst, zowel de huizen als de bomen. De kasteelheer wenste rondom zijn nieuwgebouwde kasteel alleen oude bomen. Van heinde en verre liet hij ze aanrukken. Tegenwoordig verhuist men nog steeds grote bomen, bijvoorbeeld voor bedrijven en overheidsdiensten, die hun nieuwe pand meer cachet willen geven met zo'n oude boom. Grote groenbedrijven kunnen ze aanvoeren in speciale 'boommobiels'."

Wat is verplaatsbaar?
Wat zijn nu makkelijk verhuisbare planten, waar je zowel in het voorjaar als in de zomer plezier van hebt?
Huigens:" Uitermate geschikt zijn rozen. Hetzelfde geldt voor Vlinderstruiken, die in hoogzomer bloeien. Beide kun je het hele voorjaar lang goed in een plastic pot laten staan en na de verhuizing in de tuin zetten.
Je kunt ze dan het beste in het tuincentrum in een plastic bak met handvaten laten zetten, dan verhuis je ze gemakkelijker." Verder zijn volgens Huigens
ook de Hulst, Buxus en Bamboe goed verplaatsbaar. Met name bamboe is perfect: wintergroen en weinig water nodig. De Den en Haag schieten eveneens weer eenvoudig wortel in nieuwe grond.
"Buiten de pot, dus als je gaat uitgraven dan kan ik vooral aanraden om je te beperken tot winterharde- en wintergroene planten. Maar het is ook mogelijk met exemplaren met een duidelijke kluit of goed uitgraafbare wortels. Ik denk dan aan de Skimmia, Rhododendron, de Buxus, Bamboe en de Laurier. Dus niet een Berk, die met de wortels de hele tuin doorgaat, of de Wilg en de Acacia die normaal gesproken al moeilijk aanslaan als jonge plant. Ook siergrassen kun je goed verplanten, evenals groenblijvende vaste planten, die als polletjes uitgroeien, bijvoorbeeld Schildzaad, het Purperklokje of de Schoenlappersplant.
In het algemeen geldt: hoe jonger hoe beter. Maar bij een goede verzorging lukt het toch ook wel om een oudje te verkassen. Voor bomen geldt dat die er minder onder lijden als je ze in de herfst verhuist dan in een ander jaargetijde.

Stekken, een alternatief?
Volgens Huigens is stekken niet een echt alternatief voor verhuizen. "Er zijn weinig planten en bomen waarmee een leek snel succes boekt. Een uitzondering vormen een aantal bladverliezende planten, zoals het Hollandse Chinees Klokje en de Forcythia. Het lukt vaak met soorten waarvan de takjes al snel worteltjes krijgen als je ze in het water zet. Ook planten die afleggers maken, dus die door de tuin heenkruipen en verderop weer gaan wortelen, zijn goed te stekken."
Kortom, er zijn vele mogelijkheden om in je nieuwe tuin, snel en/of voor weinig geld, weer je favoriete groen te laten floreren.

------------------------------------------------------------------------
(KADER)
BK1 AUTOMATISCHE BEREGENING
Ideaal voor terracottapotten.

Menig bezitter van een lading terracottapotten hoopt dat het regelmatig regent. Liefst zo'n twee tot drie keer per week een stevige plens, bij voorkeur 's nachts. Water geven is anders een hele klus, want planten in potten zijn dorstiger dan die in 'moeder aarde'. En staat dit aardewerk met levende inhoud niet vaak op idyllische, maar minder goed bereikbare plekken? Een heel gesjouw met gieters dus.
Wie 'bewatert' al die potten tijdens de vakantie? Als u over buitengewoon behulpzame en vriendelijke buren beschikt, is dat geen probleem, maar anders? De oplossing is een vakantie-druppelsysteem, ook handig voor de rest van het jaar.
Deze irrigatieapparatuur bestaat uit een tuinslang, die zich vertakt in kleine slangetjes met druppelaars, waarvan er een in elke pot wordt geprikt. Deze druppelaars geven precies genoeg water aan iedere afzonderlijke pot. Dit regelt u zelf door de kleine kraantjes bij de vertakkingen in de tuinslang en het computertje op de juiste manier in te stellen. Met deze elektronica, die is gekoppeld aan de buitenkraan en de tuinslang bepaalt u op welke dagen van de week en op welke tijdstippen de planten water krijgen en gedurende hoeveel tijd. Dit hele systeem kost een paar honderd gulden als je het zelf in elkaar zet. Dit is een doe-het-zelf-klus die voor de leek met gemiddelde handigheid in een paar uur tijd goed te doen is.
Veel goedkoper is het druppelsysteem dat zonder computer werkt. Dan hoeft alleen de kraan maar even opengedraaid te worden. Dat scheelt al een stuk voor de buurvrouw die tijdens de vakantie de planten water geeft.
Een van de systemen die de planten volautomatisch water geven is Summer Rain. Dit merk is voornamelijk verkrijgbaar via hoveniersbedrijven. Deze firma's leveren het en leggen het aan. Een van de bekendere merken voor de doe-het-zelver is Gardena, zowel verkrijgbaar bij de grotere tuincentra als de doe-het-zelf-shops. Dit druppelsysteem kan net als dat van Summer Rain worden uitgebreid tot een volledig beregeningssyteem voor de gehele tuin.
------------------------------------------------------------------------ (KADER) GK1

GEHEIMEN VAN DE GROND
Wat groeit waar?

Wanneer je bedenkt hoe goed exotische struiken, zoals bamboe in een gewone Hollandse tuin kunnen groeien, dan zou je bijna vergeten dat de grondsoort een grote rol speelt bij de keuze van de ideale beplanting. Dit geldt zelfs voor de meeste bamboesoorten die hier te koop zijn. Ze groeien in Oost-Azië vaak op grondsoorten die verrassend veel lijken op de Nederlandse variëteiten. En daarom gedijen ze in ons land.
Volgens tuinarchitect Dick Huigens is het van zeer essentieel belang om de beplanting af te stemmen op de grondsoort. "Is de combinatie echt fout, dan denkt al wat groeit: 'Bekijk het maar' en sterft snel. De eigenlijke grondsoort laat zich niet om de tuin leiden." Daarom is de wetenschap of uw tuin zand- veen- of kleigrond bevat erg belangrijk. Op den duur zal namelijk blijken dat alleen de planten die er van origine op thuishoren zullen overblijven, ook al bemest en beregent u bijna dagelijks. Deze stelregel kan volgens Huigens alleen worden genegeerd als u een nieuwe laag van twee a drie meter neutrale tuinaarde laat aanbrengen.
Is de bodem geschikt, dan is er geen houden meer aan en breidt een groene overvloed zich als vanzelf uit. Ook op arme zandgrond is dat mogelijk, als maar de juiste planten worden gepoot.
Huigens:"Wanneer er voldoende lucht in de aarde zit, bijvoorbeeld door te spitten, en de luchthuishouding klopt door een goede afwatering, dan creëert u de bijna-onderhoudsloze tuin als u planten poot die bij de grondsoort passen. Dat geldt vooral voor bos- of kale zandgrond. Dit scheelt veel tuinaarde, bemesting, sproeiwater en planten, die steeds vervangen moeten worden. Om maar te zwijgen over al het werk dat dit met zich meebrengt.
Ook voor minder extreme grondsoorten geldt dat het -zij het in wat mindere mate - de moeite loont om na te gaan hoe de specifieke grondstructuur van de streek is, waar u woont. Dit ziet u onder andere aan de begroeiing van oudere tuinen in uw omgeving en aan het onkruid. Beiden horen bij dat grondtype. Vaak kan ook iedere goede tuinman uit de omgeving een exacte typering van de grondsoort geven.
Als u voor de bovenstaande oriëntatie geen tijd heeft, hoe komt u er dan snel achter? Ga met wat grond uit uw tuin naar een specialist, bijvoorbeeld een tuincentrum of een hovenier. Of laat via hem een grondanalyse maken. Bij veel tuincentra is bijvoorbeeld de Asef-bodemtest verkrijgbaar. Deze kost f 17,50. Het bemestingsadvies is vooral gericht op de produkten van de firma zelf, maar wanneer u gewoon stalmest of compost wilt gebruiken, dan kan dat ook.

Wat kunt u doen om de water- en luchthuishouding van uw grond te verbeteren?
Enkele tips zijn de volgende:
-Zware kleigrond maakt u luchtiger door het te vermengen met grof zand;
-Veengrond blijft droger door een goede waterafvoer, door middel van greppels of drainagebuizen;
-Lichte zandgrond houdt water beter vast door toevoeging van mest en humus;


Tekst: Saskia Engbers

OUDE TUIN, NIEUW GEZICHT

Het nieuwe huis wordt langzamerhand wat u zich ervan had voorgesteld. Maar van de tuin kunt u dat nog niet zeggen... Enkele uit hun kluiten gegroeide bomen nemen het zonlicht weg. Elkaar verdringende heesters hebben hun wanhopige strijd om de ruimte moeten bekopen met een schare dode takken. En in de border staat nog slechts een handvol armetierige plantjes. Hier is werk aan de winkel, want een enthousiast tuinierder was de vorige bewoner duidelijk niet. Maar hoe pak je zo'n grote opknapbeurt aan?

Het is vaak verleidelijk om rigoureus met het kapmes aan de slag te gaan om die veel te grote struik en die lelijke heg onmiddellijk te verwijderen. En misschien wilt u meteen die, kennelijk functieloze, schutting weghalen.
Maar opgepast; misschien stonden struik, heg en schutting daar niet voor niets en krijgt u na het weghalen ervan ineens te maken met tocht, gebrek aan schaduw en een lelijk uitzicht. Of met al te praatgrage buren, nieuwsgierige blikken van voorbijgangers en spelende kinderen die uw tuin zijn gaan zien als een verlengstuk van hun speeldomein op straat.
Stel uw doortastendheid dus even uit tot u zéker weet dat u er niet van de regen mee in de drup komt. In de tussentijd zijn er genoeg andere klusjes te doen in de tuin.

Overhangende takken
Zo heeft u misschien last van overhangende takken, afkomstig uit aangrenzende tuinen. Als dat het geval is, kunt u van de buren verlangen dat ze worden weggehaald. Vindt u het vervelend nù al met een dergelijke vraag naar de buren te stappen, dan kunt u ze ook zelf verwijderen. U heeft hiertoe het recht. Omgekeerd zijn de buren uiteraard ook gerechtigd takken die vanuit uw tuin overhangen in de hunne, te verwijderen. Volgens de wet dient dit te gebeuren zonder op de grond van de eigenaar te komen. Maar als dit lastig is, kunt u in overleg met de buren natuurlijk andere afspraken maken.
Wortels die vanuit de naburige tuinen zijn doorgeschoten naar uw gaarde, mag u doorsnijden. Uiteraard geldt ook hier weer dat de buren hetzelfde recht hebben.

Snoeien
Over het snoeien van bomen en heesters zijn vele boekwerken verschenen. Wie perfect te werk wil gaan, zou iedere heester en boom heel goed moeten kennen. Het is daarom geen gek idee voor een paar tientjes zo'n boek aan te schaffen.
Aan de andere kant wordt er vaak nodeloos moeilijk gedaan over snoeien. Dat is althans de mening van Rob Herwig, Nederlands bekendste groenauteur en beheerder van de Modeltuinen in Lunteren. "Als je bomen of heesters niet op de ideale manier snoeit, krijgen ze misschien een rare vorm of ze bloeien een jaar niet. Maar ze gaan zeker niet dood. We kunnen dus zonder gewetensbezwaren snoeiwerkzaamheden verrichten in de zomer, al zou je in het ideale geval moeten wachten tot de bomen en heesters geen blad meer hebben."
Van het veelgehoorde advies dat je groenblijvende heesters zo veel mogelijk met rust moet laten, laat de eigenzinnige deskundige geen spaan heel. "Onzin! Snoei die heesters rustig als je dat nodig vindt. Ze hebben er totaal geen last van."
Eén uitzondering maakt Herwig op zijn motto dat je bij snoeien bijna geen rampen kunt veroorzaken. Het gaat om dikke takken van heel oude bomen: "Als je daar vanaf wilt, moet je een boomchirurg inschakelen, tenzij je vreselijk handig bent en precies weet wat je doet. Reken er wel op dat je hiervoor snel tweeduizend gulden kwijt bent; boomchirurgen zijn niet goedkoop."

Stompje en wondafdekmiddel?
Met kleinere takken kunt u echter wel zelf aan de slag. Is het nu wel of niet nodig na het afzagen van zo'n tak een stompje te laten staan? "De inzichten daarover zijn de laatste tijd behoorlijk veranderd", aldus Herwig. "Vroeger moest je takken glad bij de stam afzagen. 'Geen kapstokken maken', werd er dan gezegd. Maar tegenwoordig maken we juist weer wèl kapstokken, van een centimeter of vijf. Men heeft namelijk ontdekt dat de stomp een 'afgrendelingsmechanisme' in werking zet, dat de boom beschermt tegen beestjes en rot."
Over de vraag of de stomp bewerkt moet worden met een wondafdekmiddel, lopen de meningen volgens Herwig eveneens uiteen: "Er zijn veel tuinspecialisten die zeggen: 'Dat heeft eigenlijk helemaal geen zin.' Maar kwaad kan het in ieder geval ook niet en het staat duidelijk netter."
Wat in ieder geval wèl belangrijk is, is dat u de tak op de juiste wijze afzaagt. Herwig: "Ongeveer dertig graden schuin naar buiten, zodat het water eraf kan lopen."

Omzagen
Natuurlijk zijn er onder de boompopulatie ook echte sta-in-de-wegs. Bomen die hun beste tijd gehad hebben of die al het licht uit tuin of huis wegnemen. Dergelijke lastpakken kunt u op twee manieren verwijderen. U kunt ze helemaal laten uitgraven, maar dat is een behoorlijk ingrijpende en kostbare methode. "Veel gemakkelijker is het om een boom gewoon om te zagen en de stronk te laten staan" , zegt Herwig. "Die rot vanzelf weg, al kan dat heel lang duren." En hij vertelt dat er in zijn eigen tuinen nog stronkrestanten staan van eikebomen die hij twintig jaar geleden omzaagde.
Last hoeft u van die stronken overigens niet te hebben. Ze zijn zelfs heel decoratief als u er bijvoorbeeld een bodembedekker of rotsplantje overheen laat groeien. Maar u kunt er ook naar believen andere planten omheen zetten. Bang voor een ondergrondse oorlog tussen stronk- en plantenwortels hoeft u daarbij niet te zijn, zolang de planten maar niet àl te dicht op de grote wortels komen te staan."


Niet te lichtzinnig
Herwig kan het tenslotte niet laten het waarschuwende vingertje te heffen. "Laat mensen toch vooral niet te lichtzinnig omgaan met het kappen van bomen, want bomen zijn de belangrijkste elementen in een tuin. Het duurt zó verschrikkelijk lang voor ze wat voorstellen; je plant een boom en, laten we eerlijk zijn, de eerste twintig jaar is er geen bal aan. Onderschat ook de waarde van een mooie, oude boom niet. Een zeventigjarige beukeboom is al gauw twintigduizend gulden waard, en een beuke- of eikeboom van honderd jaar veertig- of zestigduizend gulden. Daar moet je dus héél zuinig mee omgaan."


(Onderschrift in kleine letters)
In de modeltuinen van Rob Herwig kunt u kennismaken met de ontwerpen van verschillende bekende tuinarchitecten. Een plaats bij uitstek om ideeën op te doen. Geopend van 1 mei tot eind september, maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Entree: ¦ 12,-. Kinderen onder de twaalf jaar hebben geen toegang. Voor nadere informatie en een routebeschrijving, tel. 03420 - 148 00.

--------------------------------------------------------------------
(KADER)
Tips voor een tuinfeest
Familie, vrienden en kennissen staan te trappelen om uw nieuwe huis te bekijken. Nieuwe buren willen graag weten welk vlees ze in de kuip hebben. Dit is dè gelegenheid voor een tuinfeest. Hieronder enkele tips voor gegarandeerd succes:

- Eénpersoons-minibarbecues maakt u eenvoudig van grote bloempotten. Zet ze op twee stenen, zodat er een goede luchttoevoer naar het gat is. Doe onderin de bloempot een propje kippegaas, leg daarop wat houtskool en laat uw gasten hun spiesjes gewoon over de bloempot heenleggen.
- Tuinfakkels en lampionnen zorgen voor een sfeervolle verlichting. Geeft u de voorkeur aan elektriciteit, sluit de lampen dan aan met waterdichte sets, bestaande uit een fitting met aangesloten kabel, contactdozen en verlengleiding.
- Een overkapping in de vorm van een groot zeil of een superparasol brengt uitkomst bij een plotselinge regenbui. Bel voor informatie een party-servicebureau in uw omgeving. Het telefoonnummer vindt u in de Gouden Gids.


----------------------------------------------------------------------

(KADER)

Snelgroeiers en langbloeiers
Met welke planten toveren we 'kale plekken' in onze tuin de komende maanden om tot een gegarandeerde kleurenzee of een weelderige groene oase? Dat lukt onder meer met de volgende snelgroeiers en/of langbloeiers :
- Alyssum maritimum (Schildzaad), éénjarig, 10 cm, voorziet de tuin in korte tijd van een tapijt van kleine, witte bloempjes, bloeitijd: juni - oktober, heeft tenminste twee zonuren per dag nodig.
- Antirrhum (Leeuwebek), éénjarig, afhankelijk van de soort 10 - 100 cm, te koop in vele kleuren, de lage soort vertakt zich, bloeitijd: juni - september, zonnige standplaats.
- Cheiranthus allionii (Lenteviolier), tweejarig, 40 cm, oranje-gele blikvanger, bloeitijd: mei - augustus, zonnige standplaats.
- Cerastium tomentosum (Hoornbloem), vaste plant, 15 cm, snel uitgroeiende plant met witte bloempjes, bloeitijd: juni - juli, zonnige standplaats.
- Delphinium pacific, (Ridderspoor), vaste plant, 150 - 170 cm, imposante, snijbloem in (licht)blauw, rose en wit, bloeitijd: mei - juli, zonnige standplaats.
- Dianthus deltoides (Steenanjer), vaste plant, 10 à 15 cm, gemakkelijke plant die volop bloeit in rood, rose of rose-wit, zonnige standplaats.
- Geranium endresii (Ooievaarsbek), vaste plant, 20 - 40 cm, vormt grote pollen van roze bloempjes, bloeitijd: juni - oktober, zonnige standplaats.
- Hypericum calcycinum (Hertshooi), vaste plant, 30 cm, geeft de tuin meteen veel kleur door de grote, gele bloemen van wel zeven centimeter doorsnee, bloeitijd: juni - september, zonnige of halfbeschaduwde standplaats.
- Lysimachia punctata (Puntwederik), vaste plant, 90 cm, decoratieve borderplant met gele bloemen, bloeitijd: mei - juli, zonnige of halfbeschaduwde standplaats.
- Monarda didyma (Bergamotplant), vaste plant, 80 - 100 cm, dankbare bloeier met scharlakenrode bloemen, bloeitijd: juni - augustus, zonnige of halfbeschaduwde standplaats.
- Trollius hybride (Kogelboterbloem), vaste plant, 60 à 80 cm, goede geel-oranje snijbloem die graag aan de vijverrand staat, bloeitijd: mei - juli, zonnige of halfbeschaduwde standplaats.
- Tropaeolum majus (Hoge Oostindische Kers), éénjarig, 150 cm (klimplant), verandert een kale muur in een haag van bloemen in scharlaken, mahonie, rood, goudgeel, primulageel, room of wit, bloeitijd: juni - oktober, beslist zonnige standplaats.
---------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------
Tekst:Marjo Visser

ONTWERP UW EIGEN TUIN

Aan ieder huis ligt een plan ten grondslag, maar de tuin wordt meestal aan het toeval overgelaten. Het is daarom niet lang zoeken naar de 'plant-maar- raak -', of de 'te-uitbundig-gekleurde-gaarde'.
Volgens tuinarchitect Dick Huigens, schrijver van het boek 'Zelf uw tuin ontwerpen', ontstaan goed gelukte tuinen zelden toevallig. "Ze zijn het resultaat van een zorgvuldige planning en van het smaakvol vertalen van de wensen van de bewoners naar een exterieur met karakter." Als leek zult u niet snel een tuinarchitecten evenaren, maar na bestudering van hun boeken, kunt u een verrassend eind in de richting komen.

Veel boeken over het thema 'Ontwerp uw eigen tuin' beginnen met 'Weten wat u wilt'. Het is zaak er achter te komen welke wensen bestaan in uw huis, welke te vervullen zijn en op welke plek in de tuin. Stel u wenst een kruiden- en groentenhoek, een zandbak, een zithoek in de schaduw, een bloemenperk voor snijbloemen en een grasveld. Vervolgens is het dan belangrijk te bedenken waar u deze wilt plaatsen, want grasvelden en bestratingen verplaatst u niet zo eenvoudig als de bank en de schemerlamp in uw kamer.
De eerste stap in de richting van uw ideale toekomstige tuin is de huidige situatie in kaart brengen. De professionals, die dit net zo aanpakken, kiezen meestal voor de schaal een op vijftig en schetsen op transparant papier, dat de naam calque draagt. Het voordeel is dat u fouten eenvoudig 'weggomd' met een scheermesje. Dat papier koopt u bij vrijwel iedere boekhandel. Dick Huigens raadt aan om op de plattegrond niet alleen de vaste blijvende elementen van de tuin op te nemen, maar ook de bomen, hagen, muren en gebouwen in de aangrenzende buurtuintjes. "Denk ook aan het aangeven van de zonnerichting door middel van een pijl die naar het noorden wijst. Dan ziet u precies op welk uur van de dag welk tuindeel in de schaduw of in het zonnetje ligt. Markeer op de plattegrond bovendien de buitendeuren van uw huis."
Is eenmaal de huidige situatie in beeld gebracht, dan volgt het intekenen van de gewenste nieuwe elementen, zoals een zandbak. Bij het vinden van de juiste lokaties komt meer kijken dan gedacht. De barbecueplek kan volgens Huigens bijvoorbeeld niet zomaar op iedere door avondzon overgoten plek verschijnen. Het is zaak vooraf rekening te houden met de vraag of de rook geen schade kan aanbrengen aan de begroeiing. De zandbak krijgt zijn plek niet alleen in het zicht van de ouders, maar bij voorkeur ook aan de westzijde van het huis, zodat de morgenzon het zand snel verwarmt en droogt.
Valt het niet mee de juiste lokaties te vinden voor het terras en andere onderdelen? Teken de diverse elementen op schaal, knip ze uit en ga ermee schuiven. Mogelijk komt u dan tot de conclusie dat alle wensen onmogelijk in de tuin passen, en dat het tijd is voor keuzes.
Wilt u een 'buitengebeuren', dat groter lijkt? Dan is het, volgens Huigens, interessant om te weten dat uw tuin ruimer toont als u het groen en de accessoires zoveel mogelijk de ruimte geeft. "Wie op een paar vierkante meter de variatie van een landgoed wil, bereikt een tegengesteld effect."

De 'grote' kleine tuin
Zijn er meer handige tips voor een ruimer ogende tuin? "Ja, werk zoveel mogelijk met eenvoudige geometrische lijnen, bijvoorbeeld met de vierhoek, de cirkel en de zeshoek. Maak het terras en de zandbak bijvoorbeeld vierhoekig en de tuintjes met snijbloemen en kruiden rond. Plaats deze vervolgens niet langs een pad in het midden, maar in een opstelling zoals de coulissen van het decor in het theater. Dergelijke decoratieve obstakels maken niet alleen het toneel veel ruimer, maar ook uw tuin, omdat je het geheel niet overziet. Bovendien verspringt de blik van het ene aandachttrekkende object naar het andere, zodat optisch de afstanden verlengd worden. Het coulisse-effect versterkt u door het gebruik van hoogte- en materiaalverschillen, bijvoorbeeld door een heuveltje van een halve meter, hagen, een vijvertje met verhoogde zitrand."
Volgens de vindingrijke tuinarchitect valt ook te denken aan panelen met spiegels, die het heel door de reflectie groter laten lijken. Hij heeft ze in een van zijn tuinen eens op railsjes gezet, zodat ze intern konden verhuizen, wat weer een geheel nieuw aanzicht opleverde. "Overigens is ook de spiegeling van water in een vijver een ruimtescheppend element." Nog een geraffineerde tip luidt:"Zorg ervoor dat de waterpartijen zich naar achteren toe verengen, dus kleiner lijken en daarmee verder weg lijken te zijn, dan in werkelijkheid. En poot dichtbij het terras grote planten en grassen en achteraan bijna identieke soorten, maar dan veel kleiner. Een soortgelijk effect bereikt u door vlakbij uw terras gebruik te maken van felle kleuren, en tegen de achterschutting juist van fletse tinten, die lijken daardoor nog valer en nog verder weg te groeien."
Daadwerkelijke ruimte creëert u, volgens Huigens, door voor de tuinafscheiding niet te kiezen voor dat eeuwige rijtje heesters of coniferen, maar juist voor een schutting bijvoorbeeld van hout of riet. Dat betekent een enorme ruimtewinst, want de gemiddelde haag slokt 1,5 a 2 meter van uw tuin op. Bovendien is zo'n schutting van natuurlijk materiaal weer uiterst modern.

De 'brede' pijpenla?
Hoe lijkt een pijpenla breder? " Leg alles zoveel mogelijk in de breedte aan. Bijvoorbeeld door de lengte te onderbreken met een pergola." Als een luchtig dak boven een terras zorgt deze bovendien voor beschutting tegen te felle zon . Schaduw met Zuid-Europese allure.
"Niet alleen de afscheiding maar ook het pad kan de pijpenla minder smal laten lijken, door dat te laten slingeren of verspringen. We kunnen ook gebruik maken van kleuren door achterin voor warme, op ons afkomende, tinten, te kiezen. Verder is het handig doorkijkjes te creëren naar de tuin van de buren of het achterland, zodat dit er volop bij betrokken wordt." Vinden de buren dit niet leuk dan is, volgens Huigens, de schutting met enkele spiegels bekleden een oplossing. De eigen tuin krijgt een enorme breedte als je ze tegenover elkaar plaatst.

Het groene leven
Menig tuinarchitect adviseert te kiezen voor een simpel begin met beplanting in kleine maten. Die slaat gemakkelijk aan en is eventueel nog verhuisbaar in de tuin zelf (zie verder blz....) Ook het type grond speelt een belangrijke rol,( zie kader blz..). Als u dat duidelijk is, start dan met het uitzoeken van de bomen. Verdeel daarna de struiken, en orden dan pas de dwergheesters en vaste planten.
Huigens adviseert tot slot:" In het algemeen geldt dat u blikvangers, dus bijzondere planten en bomen, het beste spaarzaam kunt gebruiken. Alleen te midden van eenvoud komen ze goed tot hun recht. Het is de kunst van de juiste dosering op de juiste plaats. Juist in de beperking toont zich de meester."


----------------------------------------------------------
(KADER)
Zelf doen of uitbesteden?
In Nederland schakelen voornamelijk bezitters van een grotere tuin een tuinarchitect in. Dat is een kwestie van cultuur. In Amerika worden deze beroepsbeoefenaren net zo gemakkelijk ingeschakeld als een architect van gebouwen.
Wat is het tarief van een tuinarchitect? Gemiddeld tussen de f 120,- en f 240,- per uur. Inclusief besprekingen vergt een gemiddelde tuin al snel een paar dagen werk. Ook hoveniersbedrijven kunnen ontwerpen maken, soms gebeurt dit door tuinarchitecten, vaker door handige lieden, die dit in diverse gevallen zeker niet onverdienstelijk doen. Maar een feit is dat een ontwerp van een tuinarchitect doorgaans een gunstiger invloed heeft op de waarde van je huis. Als u de aanleg van de tuin uitbesteed aan een hoveniersbedrijf, dan kost dit gemiddeld zo'n f 50,- per uur. Een nieuwe mogelijkheid is een tuin leasen. Dit kan onder meer bij Garden Lease, tel. 033-944892. Dit bedrijf belooft dat dit fiscaal aantrekkelijk is als u per jaar meer dan f 2000,- spaarrente ontvangt, en wanneer u wel een aftrekpost kunt gebruiken. Verder schijnt deze mogelijkheid, volgens Garden Lease, even duur te zijn als voordelig geld lenen voor de aanleg van een tuin. U komt er pas echt achter of dit voor u opgaat als u ook offertes vraagt aan voordelige geldverstrekkers en aan enkele hoveniersbedrijven die niet zijn aangesloten bij Garden Lease. Als de belofte klopt, dan zitten er een aantal extra's aan vast, zoals de garantie dat planten die dood gaan, vervangen worden en daarnaast een verzekering voor de schade van diefstal en vandalisme.

------------------------------------------------------------------------------
(IN KADER)
Onderhoud van tuinhout
Tuinhout kan heel lang meegaan. Voorwaarde is echter wel dat het in een goede verf- of beitslaag zit. Geïmpregneerd vure- of grenehout is tegenwoordig al zo perfect, dat het zelfs onbehandeld wel 10 jaar goed blijft. Tropisch hardhout staat ook bekend om haar duurzaamheid. Door de ontbossing van de tropische regenwouden heeft dit echter niet de voorkeur. Goed onderhouden geïmpregneerd grene- of vurehout heeft een minstens zo lange levensduur.

De meest verkochte houtsoorten voor hekken, schuttingen, blokhutten, pergola's en speeltoestellen zijn geïmpregneerd grenen- en vuren-hout. Om dit te beschermen, kunt U kiezen voor verven, beitsen of vernissen. Vernis is een blanke, transparante lak, die in minimaal vijf lagen moet worden aangebracht. Het nadeel hiervan is dat het niet vochtregulerend is. Dat betekent dat het vocht geen weg naar buiten kan vinden. Het gevolg is dat de verf na verloop van tijd gaat afbladderen. Echt ideaal is het dus niet.

Beitsen of verven geeft het beste resultaat. Het verschil tussen beide is, dat u beits in meer lagen moet aanbrengen dan verf. En hoewel u niet hoeft te gronden, zoals bij verf, lijkt het aanvankelijk wat meer werk te zijn. Maar dat valt mee, want u hoeft na verloop van jaren niet uitgebreid te schuren of kaal te krabben en opnieuw te beginnen, zoals bij verf. De pluspunten van beits zijn dat jaarlijks een laag aanbrengen volstaat, en dat het keer op keer weer een mooi, natuurlijk resultaat geeft, omdat je de nerf blijft zien. Dat is tegenwoordig weer uiterst modern.

Milieuvriendelijk
Binnen de 'natureltrend', laten we hopen dat het meer is dan een trend, past het gebruik van milieuvriendelijke verven en beitsen, dus op water- of acryl-basis. Hierin bevindt zich een lager percentage oplosmiddelen. In gewone beits is dat gemiddeld 30 % en op acrylbasis is dit 10 %. Er bestaan tegenwoordig ook al zogenaamde lijnolie- of alkydbeitsen die helemaal geen oplosmiddelen meer bevatten en toch heel goed voldoen. Daarbij zijn ze bovendien minder schadelijk voor uw gezondheid. De Consumentenbond verwacht dan ook dat deze verf het in de toekomst helemaal gaat maken.

Een ander voordeel van een beits op waterbasis is dat het waterverdunbaar is en lekker wegstrijkt. In de zomer is het gunstig dat het minder snel droogt, zodat uw handen niet in een mum van tijd aan elkaar plakken. Dit langzame opdrogen is in het voorjaar en de herfst natuurlijk weer een nadeel.

Afhankelijk van de eisen die u stelt, moet het beitsen ieder jaar en het verven om de twee jaar herhaald worden. Met geïmpregneerd vure- of grenehout zou u af en toe een jaartje over kunnen slaan. U kunt er ook voor kiezen om dit hout helemaal niet te behandelen. Het wordt dan binnen enkele jaren grijs en grauw en gaat minder lang mee. In Engeland, het tuinenland bij uitstek, vindt men het zilvergrijs laten verkleuren van het tuinhout juist een schoonheidsideaal. Het is dus maar net waar uw prioriteiten liggen.

 

Tekst: Elvira Visser

KIND-VRIENDELIJKE TUIN

Een tuin biedt geweldige mogelijkheden om in te spelen. Vooral wanneer u hem zo inricht, dat het spel op een natuurlijke manier wordt gestimuleerd. Veilig, maar toch boeiend.
Er zijn talloze manieren om een tuin interessant te maken voor kinderen. Veel hangt natuurlijk af van hun leeftijd. Kinderveiligheid speelt vooral bij baby's en peuters een belangrijke rol. Daarnaast is het praktisch om rekening te houden met de toekomst, en de tuin te laten meegroeien met de leeftijd van de kinderen.

Leg een tuin aan die tot de verbeelding van uw kind spreekt. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt door niveauverschillen, afwisselende bestrating en gekke planten. Het kind ziet daarin al snel kamers, pleintjes en andere verborgen plekjes, die het spel op natuurlijke wijze stimuleren.
Een andere mogelijkheid is een apart gedeelte van de tuin voor de kinderen te reserveren. Daarin kunt u bijvoorbeeld een enorme zandkuil creëren, omzoomd door houten paaltjes. Wanneer er genoeg ruimte overblijft om in het zand te scheppen, plaats dan een of meerdere speeltoestellen.

Aangepast aan de baby
Hoe zorgt u ervoor dat ook uw baby zich goed thuisvoelt in de tuin? Een van de belangrijke voorwaarden is voldoende schaduw, want de oogjes van zuigelingen kunnen zich nog niet aanpassen aan de felle zon, en binnen een oogwenk is hun tere huid verbrand. Naast de voor de hand liggende schuduwbrengers, zoals een boom of parasol, is een pergola plaatsen in meerdere opzichten handig. Later kunt u daar een babyschommel aan bevestigen. Een andere eigenschap van baby's is dat ze veel oog hebben voor felle kleuren. Het prikkelt hun belangstelling. Gebruik daarom beplanting in uitgesproken tinten.
Wanneer uw kleine hummel gaat rondkruipen, dan liggen er gevaren op de loer waar u daarvoor misschien nog niet direct bij stilstond. Zo worden de kiezels in een rotstuin al snel aangezien voor interessante snoepjes. Scherm dit gedeelte van uw tuin dan ook maar tijdelijk af voor de jonge onderzoeker, of laat het helemaal weg uit uw tuinplan.

Ideaal voor peuters en kleuters
Voor peuters en kleuters biedt de tuin weer hele andere uitdagingen. Is uw kind een liefhebber van tekenen? Dan kan hij zich met krijt uitleven op een muurtje of bord, beschilderd met bordverf. Patronen in het terras nodigen uit tot een spelletje hinkelen. Peuters en kleuters bootsen graag de 'volwassen wereld' na. In een strokenpatroon ziet uw kleine guit dan ook al snel een weg, waarop hij of zij met autootjes kan racen. Dierenliefde en eigen verantwoordelijkheidsgevoel brengt u bij door een dierenhoekje te reserveren voor bijvoorbeeld wat kippen of een konijn.

Zandbak en vijver
Een zandbak is ideaal voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar. De bak is bij voorkeur duidelijk zichtbaar vanuit het terras, de keuken en de woonkamer. Plaats een net of een deksel op de zandbak, wanneer hij niet gebruikt wordt. Anders wordt het al snel een 'kattebak'. Houd er bij de aanschaf van de zandbak rekening mee, dat hij na een aantal jaren waarschijnlijk niet meer nodig is. U moet hem dan voor een ander doel kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld als plantenbak op het terras, of, wanneer de kinderen kunnen zwemmen, als vijver.
Kan uw kind nog niet zwemmen, dan is een vijver uit den boze! Uit gegevens van de Stichting Consument & Veiligheid blijkt dat 25 % van de dodelijke verdrinkingsongevallen van 2-jarigen plaatsvindt in een tuinvijver. Houd er rekening mee dat dit vaak in alle stilte en zonder hulpgeroep gebeurt. Bouw een bestaande vijver dus om tot zandbak of plaats er in het uiterste geval een ondoordringbaar hek omheen. Wanneer dit niet wenselijk is, kan ook een vlak onder de waterspiegel geplaatst rooster met een maximale maaswijdte van 4 x 4 cm, dat ondersteund wordt door pilaartjes van bijvoorbeeld PVC-buis, uw kind beschermen.

Speelveld
Het gazon heeft bij spelende kinderen altijd veel te lijden. Het is daarom ook van belang dat dit stevig is en vlak. Zaai het in met een 'speelgazon'-mengsel en maai het nooit langer dan 4 cm. Bemest dit grasveld regelmatig en ga er elke twee maanden met de prikrol overheen, want door het belopen wordt het oppervlak snel te hard.

Schoolgaande kinderen
Kinderen die volop naar school gaan, stellen hele andere eisen aan een tuin dan baby's en peuters. Ze spelen niet meer zo dicht bij huis en gaan graag op avontuur uit. Na school moeten ze even stoomafblazen. Dat doen ze graag al ravottend en balspelend in de tuin. Als u de ruimte heeft, kunt u hiervoor een flink stuk gazon reserveren.
Hebben uw kinderen interesse in alles wat groeit en bloeit? Dan is het een goed idee om een stukje grond apart te houden voor de aanleg van een eigen groententuin.
Voor leergierige kinderen is de tuin ook een ideale plek om de beginselen van het schaken of dammen onder de knie te krijgen. Een permanent schaak- of damveld is zo aangelegd. Plaats 64 tegels van ongeveer 30 x 30 cm in contrasterende kleuren volgens het dam- of schaakbordpatroon. Is er niet zoveel ruimte voorhanden, dan kan een kleiner bord gemaakt worden van mozaïeksteentjes in een betonnen sokkel. De schaakstukken zijn in speciaalzaken te koop. Ook een jeudeboules baan vormt een leuke en sociale spelmogelijkheid voor jong en oud.

Wanneer de kinderen opgegroeid zijn tot tieners, kan het terras vergroot worden voor het ontvangen van het vele bezoek en de aanleg van bijvoorbeeld een vaste barbecue. De kindertuintjes kunnen vervangen worden door een hoekje met keukenkruiden en snijbloemen.
Zo groeit de tuin dus langzaam maar zeker mee naar volwassenheid.

-------------------------------------------------------------
(KADER)
Giftige planten, struiken en bomen
Vooral kinderen van 0 tot 4 jaar moeten in bescherming worden genomen tegen giftige planten, struiken en bomen. Voor een kind is een giftige bes, puur op grond van het lichaamsgewicht, veel gevaarlijker dan voor een volwassene.
Het is opvallend dat zelfs alledaags groen in z'n geheel of gedeeltelijk giftig kan zijn. Dit geldt voor de Anemoon, Boterbloem, Hulst, Hyacint, Iris, Klimop, Narcis, Paardebloem, Sneeuwklokje, Goudenregen en Lelietje van Dalen. Het verraderlijke is ook dat giftige vruchten, knollen en peulen van bepaalde planten er heel smakelijk en onschuldig kunnen uitzien. Ze lijken vaak veel op die van eetbare planten. De kans op verwarring ligt dan duimendik op de loer. Het is zelfs zo dat sommige eetbare planten giftige delen bevatten. Het bekendste voorbeeld is de aardappelplant. Alleen de knol is te eten, al het overige kan vervelende klachten veroorzaken. Ditzelfde geldt voor de stengels en bladeren van de tomatenplant. Zelfs de onrijpe peulen en zaden van de witte en bruine boon en de sla-, snij-, en pronkboon geven vergiftigingsverschijnselen.
Afhankelijk van de mate waarin het kind in aanraking is gekomen met giftige planten, uiten de klachten zich door duizeligheid, misselijkheid, jeuk, rode ogen, maag- en darmklachten. In een enkel geval heeft het een fatale, dodelijke afloop. De meeste gevallen waarmee ziekenhuizen te maken krijgen, zijn veroorzaakt door paddestoelen en de Kamperfoelie. De bekendste en meest voorkomende giftige planten, struiken en bomen vindt u in bijgaande tabel. Voor uitgebreide informatie of de brochure 'Giftige planten', kunt u contact opnemen met de Stichting Consument & Veiligheid in Amsterdam.
---------------------------------------------------------------------

(IN KADER)

SPEELTOESTELLEN
Ook als bouwpakket te koop.

Het aanbod van speeltoestellen stijgt de jaren enorm onder de invloed van de nieuwe 'babyboom'. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop, van het romantische houten speelhuisje tot de avontuurlijke klimhut. U vindt zelfs speeltoestellen waar je werkelijk van alles mee kunt, zowel klimmen, glijden, wippen en schommelen als hangen aan een rekstok of ringen en klimmen in een uitkijktoren. Verschillende houten toestellen zijn ook goed te vervaardigen door een handige doe-het-zelver.

Speeltoestellen vindt u tegenwoordig niet meer alleen in de grote speelgoedzaken, maar ook in doe-het-zelf-winkels en tuincentra. De meeste uitvoeringen zijn tegenwoordig gemaakt van hout. Een van de punten om op de letten bij de aankoop is de vraag of de hoeken goed zijn afgerond en ook of het hout goed is geschuurd. Kijk uit voor goedkope versies, waarvan het hout misschien snel gaat splinteren.

De metalen schommels en klimrekken zijn gelukkig ook nog steeds verkrijgbaar. Bedenk dat voor dergelijke toestellen vrijwel altijd een geschikte betonnen fundering noodzakelijk. In een aantal gevallen volstaat een eenvoudiger te bevestigen vergrendeling via een kant en klaar vergrendelingsset.

Veiligheid
Het is bij het kopen van uw speeltoestel belangrijk te letten op het CE-teken. Dit betekent dat het produkt van de fabrikant voldoet aan de veiligheidseisen van de Europese Commissie. Meer informatie over veiligheid leest u in de brochure over dit onderwerp van de Stichting Consument en Veiligheid.

(IN KADER)

SPEELTOESTELLEN
Ook als bouwpakket te koop.

Het aanbod van speeltoestellen stijgt de jaren enorm onder de invloed van de nieuwe 'babyboom'. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop, van het romantische houten speelhuisje tot de avontuurlijke klimhut. U vindt zelfs speeltoestellen waar je werkelijk van alles mee kunt, zowel klimmen, glijden, wippen en schommelen als hangen aan een rekstok of ringen en klimmen in een uitkijktoren. Verschillende houten toestellen zijn ook goed te vervaardigen door een handige doe-het-zelver.

Speeltoestellen vindt u tegenwoordig niet meer alleen in de grote speelgoedzaken, maar ook in doe-het-zelf-winkels en tuincentra. De meeste uitvoeringen zijn tegenwoordig gemaakt van hout. Een van de punten om op de letten bij de aankoop is de vraag of de hoeken goed zijn afgerond en ook of het hout goed is geschuurd. Kijk uit voor goedkope versies, waarvan het hout misschien snel gaat splinteren.

De metalen schommels en klimrekken zijn gelukkig ook nog steeds verkrijgbaar. Bedenk dat voor dergelijke toestellen vrijwel altijd een geschikte betonnen fundering noodzakelijk. In een aantal gevallen volstaat een eenvoudiger te bevestigen vergrendeling via een kant en klaar vergrendelingsset.

Veiligheid
Het is bij het kopen van uw speeltoestel belangrijk te letten op het CE-teken. Dit betekent dat het produkt van de fabrikant voldoet aan de veiligheidseisen van de Europese Commissie. Meer informatie over veiligheid leest u in de brochure over dit onderwerp van de Stichting Consument en Veiligheid.