Publicaties

 

Buitenlandse belastingmeevaller?

 

Buiten de Europese Unie groeien de taxfree-mogelijkheden. In een toenemend aantal landen kunt u de plaatselijke btw terugkrijgen op aankopen in gewone winkels, soms zelfs van hotelrekeningen.  Gek genoeg belandt slechts een bescheiden deel van de mogelijke btw-buit in de Hollandse portemonnees. Mogelijk weten veel toeristen niet wat ze missen.

 

Binnen de Europese Unie is het taxfree-shoppen afgeschaft voor eigen inwoners.  Daarbuiten is het in een groeiend aantal naties, inmiddels in de meeste vakantielanden, mogelijk om ook in gewone winkels belastingvrij te kopen. Dit gaat via btw-teruggave.

Hoe hoger de plaatselijke btw, des te interessanter de terugvraag.  In Zwitserland is deze met 7,5% misschien niet altijd de moeite waard, maar wel in Canada zo’n 9 tot 15 %, Turkije met  11,5 tot 17 % en Hongarije met 25 %.

Waarover kan worden teruggevraagd? Over artikelen die je mee naar huis neemt,  doorgaans met een minimumwaarde van zo’n f 100,-. Daarnaast restitueren sommige landen ook over hotelrekeningen, zoals Letland en Canada.   

De voorwaarden voor de btw-teruggave en de wijze van afhandeling zijn voor ieder land weer anders. Daarom is het meestal het eenvoudigst om te kopen bij winkels die zijn aangesloten bij een ‘tax-refund’-organisatie. Een daarvan, de grootste, is Global Refund, actief in zo’n 30 landen met 170.000 aangesloten winkels. Minder grootschalig is de internationale organisatie CashBack. Daarnaast zijn diverse organisaties alleen landelijk actief, zoals ChangePlace in Israël of Maple Leaf in Canada. De aangesloten winkels zijn herkenbaar aan stickers met de naam van de Cash Refund-organisatie. Dit zijn doorgaans zowel souvenirwinkels en dure merkzaken als de buitenlandse equivalenten van de Hema, Ikea en doorsnee kledingzaken. U ontvangt hier, bij uw aankopen, op verzoek vouchers met daarop het btw-bedrag. Deze kunt u doorgaans, kort voor vertrek, innen bij het kantoor van de refund-organisatie of van een bank op de luchthaven. Dit kan pas nadat de douane met stempels bevestigt dat de artikelen op de voucher inderdaad het land gaan verlaten. 

De noodzakelijke douanestempels vormen soms de zwakke schakel binnen de jacht op btw-teruggave, bijvoorbeeld omdat de douane niet altijd aanwezig is. Soms lukt het niet omdat de vouchers onvolledig zijn ingevuld. Volgens de Bangkok Post weigerde  de Thaise douane in 1999 wel 6000 van de 20.000 btw-claims van toeristen, omdat winkeliers de namen van deze kopers vergaten in te vullen op de vouchers. Dit schijnt nu verbeterd te zijn. 

 

Spannende momenten

Weer aangekomen op eigen bodem kan de douane, ditmaal de Nederlandse, nog voor spannende momenten zorgen. Althans wanneer de buitenlandse aankopen de waarde van f 386,- overstijgen. Dit is het maximale bedrag dat belastingvrij kan worden ingevoerd, ongeacht of btw is teruggevraagd of niet. Wie die f 386, - maar met f 1, - overschrijdt, krijgt de rekening gepresenteerd voor de  btw, het Hollandse tarief van 19 procent, en daarbij ook nog voor de invoerrechten over de volle f 387, -. De hoogte van die invoerrechten hangt af van het type artikel. Vaak geldt des te goedkoper gekocht in het buitenland, des te hoger de invoerrechten. Wie niks aangeeft en wordt betrapt riskeert bovendien een hoge boete.

De prullenbakken in vliegtuigen vertrekkend uit shopping-paradijzen met btw-teruggave, zoals Singapore, zijn vaak volgepropt met verpakkingen en labels  van camera’s, horloges, kleding enzovoorts. Dit in de hoop dat de douane bijvoorbeeld een snel uitgepakt horloge eenmaal om de pols niet meer als ‘nieuw’ herkend.

Wie op safe speelt, voorkomt overschrijding van de belastingvrije limiet van f 386, -. Dat  maximale bedrag is niet hoog, maar  toch mooi meegenomen.

-----------------------------------------------

Twee concrete voorbeelden

In Canada is het per provincie variërende tarief redelijk riant, namelijk tot 15 % in Nova Scotia. Teruggave is mogelijk voor artikelen en hotelrekeningen van minimaal $ 50. De totale claim moet minimaal $ 200 omvatten. (Hotelrekeningen tellen niet mee voor de Nederlandse belastingvrije invoerlimiet van f 386, -).

Canada is een van de weinige landen waar u het, soms tijdrovende, teruggave-proces niet  in z’n geheel voor vertrek hoeft af te handelen. Na thuiskomst kunt u de door de douane gestempelde bonnen en het teruggave formulier nog zenden naar de particuliere- of de staats-refundorganisatie.  

In Zuid-Afrika bedraagt de btw 14 %. Voor artikelen vanaf R250, zo’n f 70,- vraagt u dit terug via ‘tax-invoices’, die de winkeliers verstrekken. Toon dit ingevulde formulier, samen met uw winkelbon(nen) en aankopen, aan de douane. Vervolgens verstrekt het btw-teruggave-kantoortje een voucher met het ter plekke inbare btw-bedrag.